Даито рју Аикиџуџутсу - викенд семинар со Игор Довезенски

Posted on Categories Почетна

Викендов што измина, беше резервиран за вештината Даито рју Аикиџуџутсу, а инструкторот Игор Довезенски ги предаваше катите од првиот каталог на вештината, познат под името – Иккаџо. Семинарот се одржа во Хомбу Доџо-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“, а на него присуствуваа тројца ученици на Даито рју Македонија – Корју Доџо. 

Во саботата, Довезенски ги предаваше основните техники на удирање, блокирање и движење на телото (Аики Таисо), а потоа продолжи со катите од Идори и Тачи Аи.
Следниот ден, откако учесниците ги повторија научените техники, се продолжи со предавање на катите од Ханза Хандачи.
Како што е веќе познато, инструкторот Довезенски еднаш месечно организира викенд-семинар во Хомбу Доџо-то, каде што подучува мала група ученици на кои детално им ги објаснува техниките на оваа благородна и ефикасна самурајска школа, која во минатото била вистинско нематријално богатство на моќниот јапонски клан Такеда.