Одржан првиот Даито рју Аикиџуџутсу семинар во 2017-та

Posted on Categories Почетна

Во скопското доџо-то на Буџинкан Македонија, вчера инструкторот Игор Довезенски го одржа првиот семинар за Даито рју Аикиџуџутсу во 2017-та година. 

За време на настанот, Довезенски ги предаваше техниките од Ханза Хандачи и од Уширо Дори, од вториот каталог – Никаџо. 

Веднаш по завршувањето на семинарот, еден од учесниците ги сподели своите импресии на интерниот Форум на доџо-то:

„Во изминатиов период заинтересираноста за настаните поврзани со Даито рју Аикиџуџутсу почна се повеќе да расте. Последните неколку семинари ми оставија огромен впечаток и ќе ги паметам како едни од подобрите.
Пред почетокот на вчерашниот настан, кога видов дека дојдовме само шесторица, си помислив дека ова ќе биде само уште еден тренинг на кој ќе ги повториме техниките што претходно сме ги вежбале и ќе ги исправиме грешките кои ги имаме при изведување на техниките.
Меѓутоа набргу се уверив дека грешам. На семинарот Сенсеи предаваше толку многу нови работи, а истовремено се навлезе и во длабока анализа на самите кати. Даито рју секој пат ме изненадува се повеќе и повеќе. Целиот семинар изгледаше како ’приватен тренинг’. Ќе бидам малку груб, ама сакам да ви кажам дека треба да им биде криво на сите кои не дојдоа на настанот – а сакаа. Не сум сигурен кога Сенсеи повторно ќе предава следен пат на ова ниво. Јас сум сеуште под импресии и сега едвај го чекам следниот семинар“ – Тодор Ангеловски