Одржан ноемврискиот Даито рју Аикиџуџутсу семинар

Posted on Categories Почетна

Во Даито рју Македонија – Корју Доџо, предводено од шидоин Игор Довезенски, вчера се одржа редовниот месечен Аикиџуџутсу семинар, овој пат на тема Санкаџо.

Преубава атмосфера на крајот ја дополни фуку-шидоин Марко Опачиќ, кој пред останатите членови изјави:

„За време на денешниот семинар почнавме директно со катите, кои во Санкаџо се многу болни, но и тешки за изведба. Се гледа дека е нешто ново за нас и дека треба премногу тренинг за да го усовршиме и ова ниво. Не ’поминавме’ ниту 15 кати, а времето летна навистина брзо, не се ни забележа. Знам само дека сите уживавме во тренингот.
Техниките се навистина преубави, но како што кажав треба време да се научат. Добро е тоа што Сенсеи ни кажа дека цела зима ќе го усовршуваме ова ниво, со оглед на тоа што во Хомбу оваа година најмногу се фокусиравме на Икаџо и Никаџо.
Ова е навистина добро време да се усоврши Санкаџо (знае Сенсеи што прави). Му благодарам што го одвојува секој викенд за наше усовршување, а знам како се подготвува пред секој семинар и сигурен сум дека има ученици кои навистина го почитуваат тоа“.