Одржан последниот интензивен Даито рју Аикиџуџутсу семинар во Хомбу за оваа година

Posted on Categories Почетна

Преубавиот есенски и сончев викенд само ја дополни идиличната слика за време на одржувањето на последниот интензивен Даито рју Аикиџуџутсу семинар во Хомбу Доџо-то за 2017-та година.


Учесниците на настанот повторно имаа можност да ги вежбат преубавите кати од вториот каталог познат под името Никкаџо.

Инструкторот Довезенски се трудеше на сите да им пренесе колку што е можно повеќе знаење од овие древни техники користени од страна на моќниот самурајски клан Аизу / Такеда. Секоја ката беше детално објаснета, а најпрвин беа покажани во полна брзина, за потоа да се објаснат и најситните детаљи од истата.

Инаку, секоја година за време на последниот викенд во октомври се одржува последниот интензивен семинар во Хомбу-то, по што следува четиримесечна пауза односно дополнителните настани се префрлуваат во доџото во Скопје.

 

Одржан првиот интензивен Аикиџуџутсу семинар во Хомбу во второто полугодие

Posted on Categories Почетна

Викендов што измина во Хомбу Доџо-то на Даито рју Македонија се одржа првиот интензивен Аикиџуџутсу семинар во второто полугодие.
Во прекрасна атмосфера, дополнета поради преубавите временски услови, инструкторот Игор Довезенски на своите ученици до најситни детаљи уште еднаш им ги појасни сите кати од првиот каталог (Иккаџо).
Како и секогаш, низ воздухот лебдеше онаа позитивна енергија создадена поради љубовта кон класичните јапонски боречки вештини од страна на членовите на доџо-то, но истовремено и поради блискоста и довербата стекнати низ годините заедничко вежбање и дружење.

На крајот, беше договорено следниот интензивен Даито рју Аикиџуџутсу семинар во Хомбу Доџо-то да се одржи на средината на октомври.

Одржан последниот Аикиџуџутсу интензивен семинар за првото полугодие

Posted on Categories Почетна

Во Хомбу Доџо-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“, викендов што измина се одржа последниот семинар за Даито рју Аикиџуџутсу за првото полугодие на 2017-та.

За време на настанот учесниците вежбаа и проучуваа кати од првите три нивоа: Иккаџо, Никкаџо и Санкаџо.

Инструкторот Игор Довезенски ги објаснуваше техниките во најситни детали, при тоа одржувајќи и кратко предавање за историјата и создавањето на вештината.

Слободното време помина во кино-проекција на филм со нинџа тематика, при што како и секогаш до израз дојде семејната атмосфера која задолжително се создава за време на семинарите во Хомбу Доџо-то на „Пат кон Сонцето“.

Сега следува едномесечна пауза, бидејќи членовите на Даито рју Македонија – Корју Доџо, секоја година партиципираат на Летниот Нинџа Камп на Буџинкан Македонија, по што редовните тренинзи и семинари ќе продолжат во септември.

Ви посакуваме долго и пријатно лето!

Одржан јунскиот интезивен Даито рју Аикиџуџутсу семинар

Posted on Categories Почетна

Хомбу Доџо-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“ беше местото каде што во одлична атмосфера се одржа јунскиот семинар за Даито рју Аикиџуџутсу.

До текот на двата дена, под будното око на инструкторот Довезенски, учесниците за прв пат ги вежбаа катите од третото ниво – Санкаџо. Нивната комплексност допринесе тренингот да помине во не толку динамична атмосфера како што речиси секогаш е случај за време на интензивните семинари. Наместо тоа, членовите на Корју Доџо-то внимателно се трудеа да ги копираат и да ги разберат движењета на својот учител.

Беше договорено и следниот месец односно во јули, повторно да се повторат истите кати, со цел подобро да се научат.

Одржан „Кенџутсу под ѕвездите на Липац VIII“

Posted on Categories Почетна

Заврши и осмиот по ред семинар што секоја година го одржуваме во чест на нашиот Даито рју Аикиџуџутсу учител, шиханот Антонино Черта.


И овој пат од мистичната планина Липац се вративме со повеќе знаење и повеќе искуство за школата Оно ха Итто рју Кенџутсу Такеда ден.
Двата дена за време на викендот поминаа во тренинг и незаборавно дружење, секако зачинето со неизбежната заедничка вечера, стражата и чистењето на конаците на манастирот.

Овој настан секогаш привлекувал многу учесници односно членови на нашето доџо, а така беше и овој пат.
Дванаесет Воини на „Пат кон Сонцето“ неуморно ги вежбаа и ги усовршуваа техниките на моќната самурајска мечувалска школа, која веќе неколку генерации се изучува од страна на познатиот клан Такеда.

Очекуваме следната година настанот да се збогати со уште повеќе учесници, а ветуваме дека знаењето кое ќе го добијат на семинарот ќе им служи до крајот на нивните животи.

На крајот, ќе Ви пренесеме еден сосема мал дел од големиот текст кој Сања Симонова го напиша за семинарот.

„Оваа година дванаесет воини се одважија да тргнат кон манастирот св. Ѓорги и да ја вежбаат школата Оно Ха Итто Рју Такеда-ден во чест на нашиот учител за Даито Рју, шиханот Антонино Черта. Патувањето до Хомбу секогаш е исполнето со шеги и со прераскажување на легендарните случки во ’Пат кон Сонцето’.
До Хомбу сме патници – од Хомбу натаму сме ратници.
Маршот до Бељаковски Манастир траеше околу два ипол часа. Како навлегувавме подлабоко во шумите, така се поинтензивно се чувстуваше мирисот на разните тревки, на мајчината душичка, на јаготките.
Последниот односно третиот тренинг во сабота е некако најубав. Таа гратска гнасотија што сме ја однеле таму ја снемува и полека се претопуваме со природата и со целата нејзина убавина.
Она во што јас лично многу уживам е кога ќе се наредиме во круг пред конаците на врелиот бетон, на стемнување, кога конечно ќе ги соблечеме чизмите и ќе згазиме на загреаниот бетон боси, а имаме повеќе од саат ипол време за разговор со Сенсеи.
Годинава отворивме навистина многу интересни теми и добивме многу ’нинџарски’ одговори, а тоа е уште една цигла за зацврстување на нашиот дух. Многу психолошки, духовни прашања, многу искрени и конкретни одговори и многу убави настани во најава.
Тие што не биле во природа на еден ваков семинар, навистина не се свесни што пропуштаат. Вистинската радост, доаѓа од вистинскиот труд.
Околу 22.00 часот се служи ’светиот грав’ и се прават салатки и сите заедно вечераме.
По соопштувањето на распоредот за стража, Сенсеи го праша Давор: ’Ќе издржиш три саати на стража’? А Давор непоколебливо и како од пушка рече: ’Да’!
Тогаш Сенсеи му кажа: ’Значи не си веќе дете, сега си момче’.
Не можам ни од близу да ви доловам какви се внатрешните светови на вежбачите тие два дена. Тешко е, напорно е. Немаш ништо – а ништо не ти фали.
Се вежба цело време. Се потиш, дехидрираш, огладнуваш, не спиеш… ама многу е убаво. Многу е убаво да си опкружен со воински срца и со таков хумор во тоа зеленило и да слушаш уки и поуки од Учителот. Понекогаш подзабораваме колку сме близу до исклучително богатиот извор на знаење. Или пак, мислиме дека изворот секогаш изобилно блика за нас, па затоа не се доближуваме премногу близу за да се напиеме од најчистата вода…“